Fremtiden i en digital by?

«Hvor smarte kan vi bli, bo og leve? I fremtidens urbane områder samles informasjon fra de elektroniske duppedittene dine. Smartbyen er bare noen fibernett unna.»

Innledningsordene på onsdagens forelesning hos Næringslivsforening på Litteraturhuset i Fredrikstad stiller nettopp dette aktuelle tema i fokus. At mennesker er late, bekvemme og ønsker kjappe løsninger (helst at noen andre gjør jobben for dem) skaper gjenkjennelse og latter hos flere av oss i publikum.

– Hittil har mange av greiene som vi har dratt inn på nettet vært veldig navlebeskuende, mener Stig Alstedt, teknologidirektør i Hewlett Packard Enterprise.

Vi møter ham som første foredragsholdere der han tegner bilde av en fremtidsendring som er langt mer omfattende enn å få tilsendt informasjon fra badevekten:

– ”The Internet of Things” handler om så mye mer enn å kunne styre kaffetrakteren fra mobilen – vi må tenke større: Hva kan det gjøre for oss som samfunn? Rammebetingelsene og de underliggende forutsetningene er på plass, og det er mer snakk om å utvikle gode, «smarte» tjenester som kan utnytte dette på en måte som skaper merverdi for brukerne – og forhåpentligvis for samfunnet forøvrig.

Ketil Johansen er neste foredragsholder og han forteller oss om veien videre for hvordan Fredrikstad sentrum kan bli en trådløs by. Kommunen arbeider med et prosjekt som heter «Citynet» som snart kan tas i bruk. Videre har IT-avdelingen etablert et «Metronett» i store deler av kommunen, noe som kan være interessant for næringslivet. Johansen, IT-sjef i Fredrikstad kommune, mener at hensikten med «Bynett» handler om å skape en effekt i sentrum.

– I et nett kan det bygges andre tjenester enn ren internettilgang. Det finnes store potensialer i urban teknologisk utvikling. Vi har bare sett den spede starten av digitalisering av sentrumskjerner. Åpne nett kan utnyttes på et utall områder.

Hvordan vil arbeidslivet forandres i fremtiden? Hvilke jobber blir mer aktuelle enn noensinne? Gir en eksamen innen IT garantert jobb om noen få år? Hvordan kan digitaliseringen brukes på rett sett innen den bransjen vi jobber i? Spørsmålene som vekkes etter denne interessante formiddagen er mange. Helt sikkert er det at vi i Bee2Bee spent følger med på utviklingen og kommer til å bli en del av den. Hva tenker du?